onze wijnboeren
MAAK KENNIS MET ONZE WIJNBOEREN
CANTINA TIBULAS
Cantina Tibulas is een klein wijnhuis dat wordt gerund door Emanuele. Op slechts 2 hectare, verdeelt in 5 percelen maakt hij zijn wijnen. Hun filosofie is simpelweg hard werken: een idee dat eenvoudig uit te leggen is, omdat het waar en transparant is. Die toewijding zorgt er voor dat ze met respect voor de ongerepte natuur, traditioneel landbeheer en uitsluitend handmatig te werk gaan in de wijngaard. Chemische middelen wordt niet gebruikt en uitsluitend bronwater wordt gebruikt voor noodirrigatie. Met veel zorg en grote precisie vinden de processen in de kelder plaats, waardoor het terroir rechtstreeks in het glas terechtkomt . Wij zijn zeker niet de enige die fan zijn van zijn wijnen, een aantal sterrenrestaurants in Italië hebben de wijnen van Emanuele ook op de kaart staan!




IL DOSSO
Il Dosso wordt gerund door Luca en zijn zoon Matteo. In 1997 is hij in de wijnmakerij gestart om de droom van zijn vader Augusto na te leven. Luca is de zesde generatie wijnmaker. Als eerbetoon naar de eerdere generaties maakt Luca ook rode wijnen. Zijn wijnhuis ligt in de Franciacorta streek, 10 hectare groot. Dé wijnstreek in Italië voor hoogstaande mousserende wijnen. Deze wijnen worden gemaakt volgens de 'Methodo Classico', zoals ze dat in de Franse Champagnestreek ook doen. Wijnen rijpen minimaal 31 maanden op fles voordat deze op de markt worden gebracht. Naast de traditionele stijl experimenteert Luca ook graag met andere druiven, zo maakt hij ook mousserende wijnen met de Nebbiolo druif. Iedere wijn vertelt een eigen verhaal en reflecteert het terroir op zijn manier. Kennismaken met Franciacorta is echt een aanrader met de wijnen van Il Dosso.



TENUTA MONTAUTO
Tenuta Montauto wordt gerund door Riccardo Lepri. De wijngaarden zijn al meer dan zestig jaar in de familie. Zijn grootvader Enos legde de eerste wijngaarden aan in de jaren 80. In 2001 heeft Riccardo een rol ingenomen binnen de wijnmakerij. Vooral het terroir en de ligging van de wijngaarden zijn erg uniek. Er is geen vorm van vervuiling, de wijngaarden liggen zeer afgelegen. Daarnaast bevat de bodem veel mineralen zoals kwarts en zorgt de nabijgelegen zee van Capalbio voor een frisse wind door de wijnstokken. De wijngaarden worden op een natuurlijke en ecologische manier onderhouden, waarna in de kelder met veel passie hele elegante en doordrinkbare wijnen worden gemaakt. De passie en aandacht waarmee de wijnen worden gemaakt proef je echt terug!




GIOVANNA MADONIA
Wijnhuis Giovanna Madonia wordt gerund door Giovanna Madonia zelf, samen met haar dochter. Het wijnhuis bestaat sinds 1992 en beschikt over 14 hectare aan wijngaarden. In de wijngaarden wordt veelal gebruik gemaakt van het ‘Albarello’ systeem, wat tegenwoordig nauwelijks meer wordt gebruikt. Een systeem waarin de wijnranken wild kunnen groeien, in struikvorm. Met slechts 7.000 planten per hectare en een lage opbrengst worden zo’n 60.000 flessen per jaar gemaakt. Het volledige proces wordt doorlopen met veel aandacht voor de natuur, het biologische keurmerk volgt snel! De passie en creativiteit zie je ook terug in de etiketten, deze worden gemaakt door befaamd Italiaans cartoonist Mr. Altan.




IL BOTOLO
Wijnhuis Il Botolo wordt gerund door de familie de Silva. In 2007 is Roberto de Silva gestart met het wijnhuis, om zijn droom als wijnmaker na te jagen. Inmiddels werkt zijn vrouw Diana de Silva Bracco in het wijnhuis en maakt zij wijnen van ongelofelijk hoge kwaliteit. Zij zijn beide gedreven om hoge kwaliteitswijnen te maken waarin je alles wat Piëmonte te bieden heeft proeft. Sinds 2014 bestaat de Nizza DOCG, een deelgebied van de Barbera D’Asti (2008), waarin de wijngaarden van Il Botolo liggen. De naam “Il Botolo” is de naam van de kleine hond die op de wijnboerderij leeft.




LUSENTI
Wijnhuis Lusenti wordt gerund door Moeder Lodovica en dochters Martina en Susanna. In 1960 is de vader van Lodovica, Gaetano, het wijnhuis gestart om plezier en werk te combineren. Al sinds haar tienerjaren hielp Lodovica in de wijngaarden. Zij is iedere dag bezig om haar oenologische visie te laten spreken in de fles. Dochter Martina is inmiddels ook bezig om haar eigen oenologische visie te laten spreken in de wijnen van Lusenti. Zo ontstaan er twee lijnen binnen het wijnhuis. Een traditionele lijn met klassiekere stijl wijnen, uit de hand van Lodovica. Martina maakt wat experimentele, dynamische en nieuwe stijl wijnen. Beide erg lekker en te vinden in onze webshop. Aan de etiketten kun je goed zien om welke lijn het gaat. Goed om te vermelden, de wijnen van Lusenti zijn allemaal 100% biologisch.




POGGIO LA LUNA
Wijnhuis Poggio La Luna wordt gerund door Elisabetta Tommasoni, samen met haar twee zoons Filippo en Andrea. In 2012 is zij verhuisd naar Maremma, in het zuiden van Toscane. Daar begon zij met wijn, olijfbomen en bijen. De wijngaarden liggen dicht bij zee in een uitdagend landschap. Met veel liefde en aandacht worden uitsluitend biologische wijnen gemaakt op 18 hectare wijngaarden. Ze heeft twee wijngaarden. In de oudste groeit Sangiovese, Canaiolo Bacca Nera en Ciligieolo. In de jongere wijngaard groeit Merlot en Petit Verdot. Poggio la Luna heeft de filosofie van minimale interferentie. Dat wil zeggen dat de wijn wordt gemaakt door het terroir, zonder toevoegingen en modificaties. Wijnen kunnen daarom zelfs per jaar heel erg verschillen!



